Θεμιστοκλής Ρίγγας

RiggasΗ οικογένεια Ρίγγα εγκαταστάθηκε από τα Πράμαντα στην Παραμυθιά στα χρόνια του Αλή Πασά. Ασχολούνταν με το εμπόριο, κυρίως των τυροκομικών προϊόντων και νωρίς εξελίχθηκε στην πρώτη οικονομική μονάδα της Θεσπρωτίας.

Ο Θεμιστοκλής Ρίγγας, στη σύντομη ζωή του, κέρδισε την εκτίμηση και αγάπη των συμπατριωτών του με την απλότητα και την κοινωνικότητά του. Οι Παραμυθιώτες τον ανέδειξαν με την ψήφο τους, το 1933, Πρόεδρο της τότε κοινότητας Παραμυθιάς. «Θα κάνω την Παραμυθιά μικρό Παρίσι», δήλωνε στον ημερήσιο τύπο των Ιωαννίνων, εκφράζοντας έτσι τη βούληση υλοποίησης όλων των ονείρων και σχεδιασμών για την πατρίδα του. Υπήρξαν δε αρκετές αξιόλογες σχετικές πράξεις του κατά την τριετία (1930-1933) που επιβεβαίωναν τις προθέσεις του. Πέθανε την 31 Δεκεμβρίου 1934, μόλις 56 ετών, και όλα του τα όνειρα έμειναν ανεκπλήρωτα.

Κορυφαία μέρα της ζωής του, θεωρείται, η 22 Μαΐου 1934, όπου στο Ξενοδοχείο «Της Γαλλίας» στη Βιέννη κατάρτισε την ιδιόχειρη Διαθήκη του. Με εκτίμηση των Υπηρεσιών του 1935, η αξία της περιουσίας του, που άφηνε στο Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς, για να ντύνονται και να τρέφονται οι άποροι μαθητές του, ανήλθε στο τεράστιο για την εποχή εκείνη, ποσό των 7.000.000 ( εφτά εκατομμυρίων δραχμών), δηλ. 35.000 χρυσές λίρες Αγγλίας.

«…..Την  ως άνω κτηματικήν μου περιουσίαν, επίσης δε και το συσσίτιον, θα διαχειρίζεται και θα διαθέτει Επιτροπή  αποτελούμενη από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Παραμυθιάς, ένα μέλος της οικογένειας Ρίγγα, το Δήμαρχο Παραμυθιάς, το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου και ένα μέλος από την Κοινωνία της Παραμυθιάς…»

Η διαθήκη του αποτελεί μιαν ολοφώτεινη έκφραση της ωραίας ψυχής του που του διασφαλίζει την αιωνιότητα στο Πάνθεον των Μεγάλων Ευεργετών της Παραμυθιάς.

Βιβλιογραφία: «Η Ιστορία της Παραμυθιάς» Βασ. Κραψίτη

«Θεσπρωτικά» Βασ. Κραψίτη

«Σύγχρονοι Ηπειρώτες Ευεργέτες» Βασ. Κραψίτη